Miért nincs nálunk nyugat-európai életszínvonal?

Rendszerváltás óta kedvelt téma a társadalomban hogy miért nem élünk még nyugat-német szinten és mikor fogunk úgy élni. Sokan gyakran az aktuális vezetésre mutogatnak, hogy elrontanak dolgokat és rossz a gazdaságpolitika.

Felmerül a kérdés,a teljes posztszocialista közép kelet európai régióban 30 éve folyamatosan mindenhol rossz kormányok vannak és ezért nem zárkózott fel egyetlen régiós ország se még kelet-német szintre se?Ugye hogy ez kicsit nehezen hihető?

A megoldás sokkal egyszerűbb : elsősorban azért nincs nálunk mondjuk osztrák életszínvonal, mert a centrum ezt nem szeretné. S ha kicsit átgondoljuk, teljesen logikus az egész. Az EU-n belül kétfajta csoport létezik, vannak az első klubos országok, hagyományosan ezek a kizsákmányolók, a második csoportos országok pedig az úgynevezett gazdasági gyarmatok, ahol a centrumnál magasabb kizsákmányoltsági szintet lehet megvalósítani.

Erre a legjobb példák a nyugati gyárak, a legkézzelfoghatóbb gyár talán az autógyár, mondjuk az AUDI. A győri AUDI-ban egyetlen eurócenttel se folyik kevésbé hatékonyabb munka mint egy német hasonló gyárban, a lényeg ott van, hogy az olcsóbb termelésnek hol csapódik le a haszna, melyik gazdaság versenyképességét növeli. S ez bizony az anyaországét. Tehát amikor 3 eurós órabérrel szerelik az AUDIt Győrben attól Németország lesz versenyképesebb, nem pedig mi… a mi sorsunk amire a nyugati nagytőkések ítéltek minket, hogy azért versenyezzünk hogy egyáltalán ilyen gyarmat lehessünk. Erről szól a nyugati cégek kelet európai országokban csábítása, erről a versengésről.

Az AUDInak meg több száz hasonló gyárnak nem okozna gondot holnaptól nyugati bért adni. Ugyanúgy tudnának működni. Nem történne semmiféle csőd. Ahogy Németországban is van olyan autógyár mint ami nálunk van. Csakhogy ezt nem akarják a nyugati tőkések, ők gazdasági gyarmatként tekintenek ránk, ahol egyszerűen lehet keveset is fizetni a munkásnak és nagyon durva profitot felmarkolni.

S akkora ellenszél van, hogy ezen nagyon nehéz változtatni akár csak egy kicsit is. A Fidesz arra jött rá hogy a nyugati nagytőke 100 %-ig való kiszolgálása zsákutca volt 1990-2010 között, így elkezdték erőltetni a hazai tőkésosztály építését.Ezt jó iránynak látom,de így is nehézkes a felzárkózás, mert a Nyugat nem akarja. Az ex NDK területein akarták, ott majdnem meg is valósult. Érdekes, nem? Pedig ott is ugyanolyan szocializmus volt mint itt, sőt, durvább.

A korrupciót felesleges felhozni, ha itthon 0 korrupció lenne holnapól, akkor se lennénk sokkal közelebb a német életszínvonalhoz.

Tehát összegezve, miért nem élsz nyugat német szinten? Azért mert a nyugati nagytőkések ezt nem akarják.

Ezért tartom ordas képmutatásnak az egész EU-t is. Miféle szövetség az ahol egyes szereplők gazdasági gyarmatnak nézik a másikat?

Leave a comment