Fehér küszöbmajom

Aki élt már külföldön(Nyugaton,pontosabban) és nem él burokban, az tökéletesen tudja hogy mire gondolok ezzel a szószerkeszettel. Fehér négerségre.Aki nem élt, csak a nagyarcú, eurót hazahozó és lobogtató ismerőseitől hallott a nyugati “mesés” életről,annak felvázolnám mit is jelent mikor fehér négerek vagyunk idegenben. A nyugati országokban kialakult egy olyan rendszer, hogy bizonyos jellegű munkákat szinte kizárólag bevándorlók végeznek. Igen, ezek a jellemzően egyszerűbb munkák, nulla megbecsüléssel és éhbérrel. Gondolom mindenkinek van külföldön robotoló ismerőse és azt is sejtem hogy fröcsögnek a jólétről,amiben élnek.Jellemzően azok a leghangosabbak akik valóban fehér néger munkát végeznek. Csakhogy a nyugati jólét a fehér négereknek nem jár! Ez pedig egy elhallgatott “apróság”, amiről érdemes beszélni! A fehér négereknek lágerélete van. Nincs különálló lakásuk, házuk, hanem úgy élnek mint annak idején a lágerekben a munkások. Két különbség van : Ennivalóra azért jut pénz,illetve a szerencsésebbek viszonylag kényelmes kis lyukakban pihenhetik ki a fehér négerkedés fáradalmait. Ha a fehér néger függetlenedni akar, önállóan szeretne élni, ne adj Isten egy normálisabb lakásban, hogy érezze is az életszínvonalat, akkor bizony szembejön vele kíméletlenül a nagy nyugati jólét. Elfogy a fizetés hó végére vagy marad egy kevés, amit elkölthet utazásra, illetve elmehet belőle szabikor egy ócska magyarországi fesztiválra. Ott nyilván jaszkarizhat a haveroknak hogy ő koktélt iszik mert külföldön dolgozik,csak arra kell figyelnie hogy nehogy idő előtt elfogyjon az összespórolt csodaösszeg és akkor beég a haverok előtt.Azonban amennyiben a lágerélet mellett marad a derék fehér négerünk, akkor súlyos euróezreket is megtakaríthat, és akár egy szar öreg bmwt is vehet 1-2 év alatt,amivel kifejezheti a státuszát az otthoni haveroknak. Igaz, a biztosítást alig bírja fizetni,de legalább van bmw! Gazdag vagyok! A fehér négerkedésben azonban nem az a legzavaróbb hogy nem kapsz nyugati jólétet a szádba, csak azért mert ott élsz és dolgozol. A legborzasztóbb része az a kirekesztettség amivel jár a fehér néger poszt. Gyakorlatilag képtelen vagy kapcsolatot teremteni a helyi emberekkel.Ezen pedig nem igazán segít semmi,mert a társadalomban mindenképpen fehér néger leszel ha külföldi vagy. Megtűrt elem. Erről azonban nem beszélnek az emberek. Helyette beszélnek arról hogy itt van reményteljes jövő,munkások megbecsülése,tolerancia,kirobbanó jólét. Csak azt nem tudom kinek. Mert nekünk ebből a jólétből szinte semmi nem jut. 

4 thoughts on “Fehér küszöbmajom

  1. Pontosan így van!

    Nyugodtan kommentelj a Határátkelő blogra, sajnos egyedül küzdök velük, hogy az igazságot feltárjam. Kellesz te is segítségként!

  2. Nézd, ez megint attól függ, hogy hol dolgozol.

    Nekem p.l. az “éppen volt” fönököm eljött az esküvömre [“‘eppen volt” = éppen ki voltam rúgva, csakúgy mint ö, és az egész csoport, és mindannyian munkát kerestünk], ö meg meghívott a PhD tézisének a védésére.

    A lakógyülésen a házban, ahol lakást vettünk, abszolút pozítívan álltak hozzám [igaz, hogy “idegen nyelven” is képes voltam követni a dolgokat + még “okos kérdéseket” is tettem fel]. Látták, hogy érdekel a dolog (naná, pénzröl volt szó 😉 ), és ezt méltányolták.

    Meghívtak többször, helyiek, a középosztályból [ mindenképpen többen, mint amennyien M.o-n, míg ott voltunk].
    Satöbbi.

    Nem vettük észre, hogy lekezelnének minket. Erre persze volt példa – 1X év alatt egy nagyon súlyos (de a véletlenek folytán abból sikerült pénzt csinálnom ;), úgyhogy az illetö megtanulta, mit lehet és mit nem 😉 ).

    A trükk az, hogy nem kell mellre szívni a dolgokat, meg kell a helyi nyelvet tanulni. És nem kell a saria bevezetésével kisérletezni 😉

Leave a comment