Mire elég a nyugati munkás fizetése?

Az interneten egyre gyakrabban találkozni szép tündérmesékkel, miszerint a Magyarországon kizsákmányolt munkás, átlépve a határt, máris beleszagolhat az igazi jólétbe, elég elvállalni az első munkát ami szembejön. Megbecsült dolgozó, megfizetett dolgozó, elégedett dolgozó, elégedett főnök, mindenki szuper boldog és jól él.

Az ilyen mesék rendszerint forintosított fizetésekről szólnak és a szerzőik szeretik a tényleges körülményeket kiszínezni, sarkítani, vagy egyszerűen bizonyos dolgokról nem beszélnek.

De tényleg, mire elég egy nyugati munkás fizetése? Mert annyit érzékel az átlagmagyar hogy jéé, Ausztriában többször annyit keresnek az emberek, húú de jó lehet nekik! Jé, a haverom Audival jött haza múltkor, tudod, Gézuka, aki Ausztriában dolgozik! Valójában hogy él Gézuka? Hogy tud Audit venni hiszen ő csak mosogat egy gasthofban az osztrákoknál!

A megbecsült dolgozó megkapja a KV-bérjét, ami egyébként a minimálbér, tehát legalább ennyit kell adni a dolgozónak ha fehér munkáról van szó. Tehát Gézuka megkapja a gasztronómiai szektor minimálbérjét.Szerencsére Gézuka egy színosztrák nívós étteremben dolgozik nem valami kínainak vagy arabnak, így abban a luxusban lehet része hogy be van jelentve, ráadásul teljes munkaidőre!

A varázslat pedig itt kezdődik az Interneten. Szóba kerül hogy Gézuka bizony 1400 bruttót keres, pontosabban a Gézák bruttó bérről sose beszélnek, igazság szerint nettó bérről is csak forintban leginkább. Tehát az 1150 körüli nettóját előbb átváltja forintra aztán televágja az internetet azzal hogy ő 350 000 HUFért mosogató, ráadásul a kaja ugyanannyiba kerül mint nálunk!!!

A közlés ennyiben általában kimerül, egyéb költségekről csak nagyon ritkán lehet olvasni. A kommentelők pedig ámulnak és bámulnak és máris böngészik az osztrák álláskereső portálokat  / esetleg üvöltöznek hogy ők miért ragadtak a Cicabalkánon.

De mire elég Géza nettó 1150 eurós bére?

Először is Géza az igényesebb kivándorlók közé tartozik, így nem szeretne úgy élni mint egy kollégista, felnőtt dolgozó létére. Tehát nem a divatos, németül jól hangzó wohngemeinschaftokban töltené a parányi szabadidejét, szabadnapjait, hanem egy saját önálló, normális bérlakásban.

Gézu mindenből az arany középutat szereti, így Ausztria és Bécs közé nem egyenlőségjelet rak, hanem felfedezi hogy vannak még egyéb helyek is az országban! Érdekes, mindig érhetik meglepetések az embert! Gézuka elköltözik Grazba, feltöri a malacperselyt, kunyerál a rokonoktól lóvét, valahogy összeszedi a magyar szemmel csillagászatinak tűnő kauciót az albérletre. Semmi gond, meló már van, szerencsém van, nyomjuk a pénzvadászatot!

Hogy él Géza? Mivel Gézának nincs jó fizetése, így szép, tágas, napfényes lakást se tud kifizetni. Micsoda meglepetés ugye? Amit Géza meg tud fizetni az nagyjából egy 25-35 nm közötti garzonlakás, jó esetben felszerelve és viszonylag tűrhető állapotban. Ilyen lakhatási körülményekért is ki kell perkálnia 500 euró körül, és akkor még egy netszámla sincs befizetve. Mindezt egy olyan lakásban, amibe nagyon sok átlagmagyar a lábát se tenné be.

Gézuka viszont kitartóan dolgozik, lelkiismeretesen hámozza a krumplit és mosogat szimultán. Miután leadta az 500+x eurót fix költségekre, azért megélni is meg kéne, tehát elmegy a boltba. A boltban arcon csapja a  valóság. Hoppácska, itt jóval drágább minden! Miután lesokkolódott kellően, bevásárol, de mivel baromi fárasztó a meló, és sok is,muszáj sokat enni, hogy legyen ereje. Legalább heti 50-60 eurót csak élelmiszerre simán elkölt. Egyéb háztartásbeli dolgokkal lazán eldurrant 300 eurót megélhetésre, minőségi ételekről szó sincs, kb úgy kosztol mint egy átlag magyar.

Mivel autóra egyelőre nincs pénze, ezért busszal jár melózni, úgyhogy még bérletet is kell fizetnie. Azt a magyaros szokást el is felejtheti hogy itt majd a munkaadó fizeti neki munkába járást. Egy lószart mama! Kapitalizmus van, fizess munkás! Veheti meg magának a bérletet. Gyakorlatialg úgy költ el 850-900 eurót csak arra hogy munkába járjon és egyen valamit két műszak között egy kis garzonlakásban kuporgova, mint a pinty!

Géza kicsit idegesen nézegeti hó vége felé a mindjárt 250 euró alá csökkenő kontóját. Úristen, és ha jön egy váratlan költség? Vakarja a fejét…dühében elmegy a kocsmába, legalább egyszer hadd menjen el havonta, ennyi jár a sok munkáért! Úgyis azt mondták a neten a külföldön élő magyarok hogy állandóan éttermeznek meg kocsmáznak, olyan jó a fizetés!

Géza kap egy kisebb sokkot mikor meglátja hogy egy sörért is elkérnek egy kis kocsmában (amit akkor még nem tud hogy az az OLCSÓ hely) 3,30 eurót. Próbál lenyugodni és élvezni a sört, a zenét, a “társaságot”. Végül meg is éhezik, eszik egy pizzát is, és 3 óra után repül felé a 30 eurós számla. Jó kis mulatság, férfi dolog volt! Egy egyetemista helyen nyelni egy pizzát meg inni pár sört közel 10 000 forintért. Ekkoriban még idegesítően sokszor számolgat mindent át forintra. A neten nem ezt mondták hogy itt minden drága, nem csak a fizetés “sok”!

Hó végére azt tapasztalja hogy a fizetés nagy része elolvadt, a nagy jólétből meg egy pizzát és pár sört tapasztalt meg 1 hónap alatt. Géza elszomorodik és úgy dönt hogy akkor legalább vesz magának egy kocsit. Kiszámolta hogy fél év alatt össze tudja kuporgatni az árát ha nem jön közbe semmi váratlan költség és nem csábul el olyan a legtöbb magyarnak természetes dologra, mint pl beülni valahová kávézni, sörözni, enni.

Fél év kemény munkájának végül megszületik az eredménye. Egy leharcolt, szétjáratott, fos 15-20 év körüli AUDI személygépjármű. Géza nagyon boldogan veszi át, az eufóriától elfelejti azonban hogy “kicsit” talán drágább mulatság lesz fenntartani mint megvenni a bérletet. Biztosításra, benyára, egyebekre, szépen el is költi azt a kis maradékot amit esetleg tud spórolni a fizetéséből.

Az első szabikor eufóriában úszva vezet haza az AUDIval, olyan boldog hogy még dudálgat is pár autósra. Ő mégiscsak egy nyugati magyar! Mikor mámorban úszva beül 5 nap alatt 15 étterembe hogy az egész évben megspórolt pénzét költse, mindenkinek hangoztatja hogy ő ő csak egy mosogató külföldön, mégis így él!!

És ekkor megvalósul az igazi rémálom. Nagyjából számlától számláig él, minimális összeg marad esetleg hó végén a bérből,  egy autóval munkába (meg egyéb helyekre) járva és nagyon kevés vagy semmi szórakozással /egyéb pézbe kerülő bármivel, hobbival. A 13-14. havi fizetésig(KV alapján jár, de ez nem valami pulykapénz, hanem egyszerűen csak 14 részre van osztva az éves fizetés) pedig imádkozik hogy ne legyen semmi baja a kocsinak, mert borzasztó drága a szervíz.

Megtakarítása alig van, a 13-14. havit van hogy el tudja rakni, van hogy nem, de igazából tök mindegy, mert egy olyan városban ahol 100 ezer euró egy garzon, ott igazából majdnem mindegy hogy neked 2, 5, esetleg 10 ezer euród van, úgyse elég semmire.

És ezen a ponton jön jár Gézuka, hogy a szegény, itt is szegény, a melós itt is melós és nem valami középosztálybeli aminek gyakran próbálják beállítani az interneten.

Itt a vége, fuss el véle. Gézuka pedig menjen aludni, mert holnap reggel ismét kezdődik a pénzvadászat.

 

 

 

 

20 thoughts on “Mire elég a nyugati munkás fizetése?

  1. Így van nagyjából, ahogy írod. 2 lehetőség van: csökkented a költségeidet (nem feltétlenül kell nagyvárosban lakni, ki lehet menni környező településekre is és bejárni – ingatlant venni is itt érdemes inkább ilyen fizetés mellett) vagy növeled a bevételeidet (bejelentett minijob v. feketemunka hétvégén vagy elvégzel vmi szakmát akár a munkaügyi által).

    És hogy nem mindegy, hogy 2, 5 vagy 10 ezer euród van a számlán. Ha 10 ezret összeszedtél, ami simán megy pár év alatt és ha jól tudom, neked is megvan, olyan létbiztonságban vagy, mint a magyarországi minimálbéresek soha, de az átlagbéresek is csak ritkán.
    Van egy mondás, hogy az a boldog ember, aki a lehetőségeit össze tudja egyeztetni az igényeivel. 😉

    Találtál már munkát? És érdekességképpen milyen fizetéssel lennél elégedett?

    1. Azért tegyük már hozzá hogy mamival nyomorogtam meg egy konyhában laktam. Ilyen körülmények között a magyarországi gyári munkás is tud pénzt spórolni, maximum nem ennyit. Nyugaton szart sem ér 10 ezer euró! Egy kutyaól is drágább.

      Munkát nem találtam még.

      Sokszor leírtam már hogy ebben a városban egy nettó 1500 euró egy olyan bér, amiből már normálisan meg lehet élni, fillérbaszás nélkül.

      Ez egyedülállókra vonatkozik természetesen.

      Persze ez se jólét, csak már viszonylag normális életszínvonal.

      A jólét az minium nettó 3000 felett van. Mert akkor tudsz gyűjteni reál dolgokra (pl lakás)

  2. Hát az nem semmi, hogy még mindig nem találtál munkát. Keresel is?
    Én Németországban lakom, Karlsruhe környékén, itt aki alapszinten tud németül, azok közül csak az nem dolgozik, aki nem akar. Minden kis faluban hatalmas ipari terület van, sok raktár és gyár.

    Ami az elvárásodat illeti, én most pont 1500-1600 euró között keresek képzettséget nem igénylő munkában egy gyárban. Ez már nem rossz cég, de olyan helyeket is konkrétan tudok a környéken, ahol 2000 euró körül vagy felett keresnek a munkások + jutalmak. Nyilván ide nehezebb bekerülni, de nem lehetetlen.

    És még mindig csak betanított munkáról beszélünk.

    Autóiparban 2500 eurót is keresnek a melósok, sajna az errefelé nincs.

    Ha van kedved országot váltani, tudok itt egy céget, ahol sok magyar dolgozik és gyakran van felvétel. Vannak, akik már 8-10 éve itt vannak. A fizetés 1200-1300 euró. Szállást is tudnak adni, ami bár tömegszállás, de addig jó, amíg keresel saját albérletet, ami ennyi megtakarítással könnyen megy.

    1. 15 % a munkanélküliség Grazban, pl azért nem találok munkát. Örülök hogy Németországban ilyen jó bérek vannak a melósoknak is, de itt 1100 eurókért van dolgoztatva a többség.

  3. A lakástémához: nézegetem én is őket, mert végülis mindegy, hogy albérletet vagy törlesztőrészletet fizetek, nem sokkal több a részlet sem. Lakást úgyse úgy veszünk, hogy összegyűjtjük a pénzt és megvesszük. Ezt még a nagyobb keresetűek is ritkán teszik meg.

    A bankok 10-20% önrészt javasolnak, a lakásvétel kamata itt 1,5.2,5%, nem vészes. Max 55000 euróig szoktam nézegetni egyszobásakat 20 km-es körzetben, de nem szántam még rá magam véglegesen. Amúgy Grazban is megnéztem kíváncsiságból, 75000 euró felé már egész sok lakás van, de ez nagyváros, a környékén pedig gondolom ott is jóval olcsóbbak.

    Én nagyvárosban tuti nem vennék lakást, inkább kicsit arrébb, ahonnan kényelmesen be tudok járni.

  4. A Postbankos Filialleiterin mondta, de bárhol utánaolvashatsz neten is (Eigenanteil Wohnungskauf) 😉 Vollfinanzierung is létezik, amikor egy fitying nélkül veszed hitelre az egész lakást.

    Mondjuk ez már túlzás, akinek nincs pénze, ne vegyen lakást szerintem.

  5. Attól függ, mennyire stabil a munkaviszony (mikortól fut a szerződés) és bankja válogatja. Be kell menni bankokhoz és érdeklődni.

    Meg az önrész összegétől is függ. Mondjuk sztem 20-30 százalékkal már jó vagy. Itt az is előnynek számít, ha van egy Bausparkontod (mint otthon a Fundamenta) és havonta fizetsz rá mondjuk 25 eurót.

    Amúgy ha ilyen nagy a munkanélküliség ott, akkor arrafelé ne vegyél lakást, mert ha elveszted a munkád, alacsony képzettséggel nehezen találsz, a hitelt meg fizetni kell, különben ugrik a lakás és az önrészed is.

    Ahol lakom, bele lehet vágni, mert ha el is küldenek, lehet találni másik helyet gyorsan.

  6. A magyar álom már megvalósult, a reformok működnek, lehet indulni haza 😀
    Vehetsz zsebből, persze, és utána? Ha kapsz 100ezret fizető munkát, örülhetsz.

    Németül mennyire tudsz? Ha én munkanélküli lennék és nem tudnék, orrba-szájba nyomatnám. Ha kellenek anyagok, szólj.

  7. Nálunk Miskolcon a Boschban 90ezret keresnek 3 műszakban és az egy viszonylag jó cég. Itt már 10ezer euróból kapsz egy kis lakást.

    Pesten jobbak a fizuk valamivel, de ott a lakás is kétszer annyi legalább.

  8. Én sem vagyok nagyigényű, de azért ha van lehetőség rá, többet szeretnék kihozni az életből. És itt kint van. Én 120 ezret kerestem otthon.

    1. Lehet itt dobálózni a számokkal. Ha meg tudok élni akkor elégedett vagyok, ennyi az egész. Aki meg a pénzvadászatra teszi fel az életét, az sose lesz elégedett. Sose lesz semmi elég.

Leave a comment