Adósságalapú társadalmak

Az átlag magyar internethasználó első blikkre biztosan azt gondolja itt majd biztos szegény kelet-európai országokról lesz szó, hiszen ők húzták a LED TV-t is Provident kölcsönnel a karácsonyfa alá!

Erről viszont szó sincs. Ahol a masszív adósságmennyiséget kell keresnünk, azok a nyugati országok. Itt máris van egy ellentmondás. Azok nem a gazdag országok? De ha gazdag országok, gazdag emberekkel, hogyhogy nekik adósságaik vannak egyáltalán? Adóssága nem a szegényeknek szokott lenni?

Egy olyan gazdasági rendszerben ahol a pénz adósságból keletkezik, talán nem is csoda hogy azok az országok a leggazdagabbak ahol a legtöbb az adósság. Ezen a ponton biztos megint csóváljuk a fejünket. Hát hogy lenne már gazdagabb Görögország mint Németország, mutatták  egy csomószor a TV-ben hogy mennyire csődben vannak a görögök!

Itt azonban nem az államok adósságairól van szó, hanem az emberek, az átlagos Jürgenek terheiről.

Első grafikon (https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm) :

debt

OECD országok háztartásainak adósságszintje a jövedelmükhöz képest,  csupa nyugati országgal az élen. 100-300 % között a legtöbb nyugati ország. Hol vannak a szegényebb országok? A lista elején! Magyarország alig 50 % feletti, az Egyesült Királyság a maga bő 150 %-ával cirka háromszor eladósodottabb mint Magyarország! POntosabban nem az ország, hanem a társadalom, a nép. A bezzeg országoknak tartott Norvégia meg Svájc, még ennél is eladósodottabb, 200 % felett hasítanak.

Na de ezek nem a jóléti országok ahol nincsenek filléres gondok és jól él a munkásosztály? Miben nyilvánulnak meg ezek az adósságok? Mit vettek belőle? Audit? Vagy mi van? Nem a magyarok vannak szénné adósodva ahogy azt kürtölni szokták?

Talán kissé letisztul a kép ha ránézünk a következő grafikonra :(http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_statistics/hu) :

eu28

Ez pedig azt mutatja meg hogy adott ország lakosságának hány százaléka lakik bérlakásban, hitellel terhelt lakásban és saját, tehermentes lakásban. Egészen döbbenetes adatok. Tömören összefoglalva a lényeget : minél nagyobb a kék csík, annál több a lakáshitel. Egészen elképesztő hitelmennyiségek vannak a nyugati országokban. Svédországban pl. a lakosság több mint felének van lakáshitele, de Norvégia vagy Dánia is hasonlóan szénné van adósodva.

A saját,tehermentes lakás arány alig haladja meg egy-két nyugati országban az 50 % ot, a németeknél alig több 25 % nál, de pár országban a 10 % ot se éri el, Magyarországon majdnem 75 %, a hiteles réteg pedig 20 % nál egyértelműen kevesebb.

A bérlakások aránya ennek megfelelően nagy a legtöbb nyugati országban, a németek csaknem fele bérlakásban él szó-szerint, holott Magyarországon ez 10 % se nagyon van, Romániában meg kijelenthető hogy gyakorlatilag nem létezik bérlakás piac, annyira magas a saját lakás arány.

Ezek a mai nyugati társadalmak. Minimális tehermentes saját ingatlan, ami az igazi létbiztonság egyik fontos alappillére, cserébe van tonnányi hitel a nyakukban. A keleti, szocializmusban edzett országok még épelméjűek, és nem ültek fel  a végtelen fogyasztás ördögi hullámvasútjára, amit hitelből zakatol.

Leave a comment